Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Etno udruga Greben Mađarevo

Božićni ukrasi za etno park

Obj. 20.12.2012. 16:59


Tako to radi civilno društvo. U nastojanju da što više sačuvaju tradicionalnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu članovi Etno udruge Greben iz Mađareva organiziraju različite priredbe i prodaje rukotvorina kako bi namaknuli sredstva za svoje hvale vrijedne aktivnosti. 

Za ove adventske dane došli su i u Varaždin, da bi na gradskoj tržnici Varaždincima ponudili ukrasne i uporabne predmete koje izrađuju članovi udruge i uputili poziv da se posjeti glavna vrijednost udruge etno park Gradišće.

Glavni kreator ovih  lijepih predmeta je Vanesa Novak, pri čemu se koristi  svima poznatim prirodnim materijalom špagom. Posebnom tehnikom špagom oblikuju kugle za ukrašavanje božićnog drvca, ukrasne  kutije, košarice, čak i nakit kao što su ogrlice ili broševi.

greben

U četveročlanoj ekipi na Varaždinskom placu bili su još i Marijana Martan, Davorka Skenderović i njezin suprug Hranislav koji je potpredsjednik Udruge. 

-  Etno park je najveća vrijednost udruge, a čine ga četiri stare kuće, od kojih je najstarijoj preko 150 godina, a uz njih  postoje i  tri tradicijska gospodarska objekta. Puno toga moramo uložiti da ih održavamo i sačuvamo trag graditeljske baštine vezane uz novomarofski kraj. Financijski svi pomažemo,  skupimo i nešto donacija, ali rad članova je glavni izvor za njegovo održavanje. Imamo  članove sa spretnim i vrijednim  rukama  u izradi tradicijskih predmeta,  ali i majstora koji su dali mnogo u obnovi etno parka. Sve su to ljudi koji vole tradicijsku kulturu, koji žele zadržati običaje – rekao nam je Skenderović.

Većina kuća u etno-parku nalazi se na mjestu gdje je izgrađena. Namještene su predmetima koji su se koristili u  nekom prošlom vremenu i svakim danom sve ih je više. U očuvanju objekata članovima udruge Greben svojim stručnim savjetima pomažu i članovi Konzervatorskog odjela iz Varaždina, čime etno-park dobiva na kvaliteti. Razlog više da se posjeti etno park Gradišće u Mađarevu pokraj Novog Marofa.www.aktualno.hr/Nedjeljko Krčar
//sadrzaj kraj Galerija slika 
<
>